Get inspired by this unique Conference & Exhibition

This event consists of three parts: a conference, exhibition, and workshop. San Jose State University is partnering with the Granshan Foundation (non-Latin typography research and practice organization) and AIGA (American Institute of Graphic Arts) to host this exciting free conference to share the value and diversity of design education with invited international educational institutions.

Register now
Register
Get your ticket!
Hammer Theater
San José CA
August 16-18
2019
500 tickets
Register now!

International Design education expo & conference

The International Design Education Expo and Conference (IDEEC) is an international event that is initiated and founded by Prof. Chang Kim and developed through global partners from various design institutions. San José State University Graphic Design program is partnering with Granshan Foundation and AIGA SF to host the conference. Through this event, designers, educators, and students will experience professional and personal growth by sharing the desire to help shape aspiring minds of the future.

Our Speakers

IDEEC will feature 34 speakers from 25 different universities and global design agencies. With 11 keynote presentations and 23 lectures, many interesting topics and inspiring stories will be shared over the three day conference period. Each speaker is highlighted here on the website.

Kit Hinrichs
Creative Director
Studio Hinrichs
Hugh Dubberly
Principal
Dubberly Design
Dawn Zidonis
Executive Director
AIGA San Francisco
Boris Kochan
CEO
Kochan & Partner
Shannon Miller
Dean
San José State University
Sang-soo Ahn
Director
PaTI (Paju Typography Institute)
Chang Sik Kim
Professor
San José State University
Martin Venezky
Professor
CCA MFA Design
Xiao Yong
Professor
Central Academy of Fine Arts
Christopher Scott
Professor
University UTE
David Hisaya Asari
Professor
California College of the Arts
Jee-Hyun Kim
Professor
Hansung University
Scott Snibbe
Entrepreneur and Artist
Facebook
Ken-tsai Lee
Associate Professor
NTUST
Hisaki Nate
Professor
Tokyo Polytechnic University
Douglas May
Assistant Professor
University of North Texas
Kyuha Shim
Assistant Professor
Carnegie Mellon University
Yusuke Uchiyama
Associate Professor
Tokyo Polytechnic University
Zhao Liu
Associate Professor
Central Academy of Fine Arts
Tony Sungsik Lee
Professor
Samsung Art and Design Institute
Diane Lee
Assistant Professor
San José State University
Jeff Biancalana
Development Artist
WAG (Warner Animation Group)
Sung Hwan Jang
CEO
Infographics Lab 203
Yoon Chung Han
Assistant Professor
San José State University
Yanling Wang
Product Design Manager
Facebook
Dongsik Hong
Professor
Pukyong National University
Eric Olivares Lira
Art Director
Eric Olivares Design Studio
Jean-Benoit Levy
Adjunct Faculty
SJSU & SFSU
Wei-chao Hsu
Assistant Professor
Tainan University of Technology
Mari Hulick
Associate Professor
San Francisco State
Earl Gee
Creative Director
Gee + Chung Design
Xueqin Hu
Associate Professor
China Central Academy of Fine Arts
Chen Wang
Professor
California State University, Fullerton
Byoungyup Lee
Professor
Paichai University
Jeff Sangalli
Art Director
Sony Interactive Entertainment
Chuanqi Li
Product Design Manager
Facebook

Download the ideec prograrm in advance here

Download now

The SCHEDULE

 Each day of IDEEC will feature innovative, dynamic, and motivational presentations given by industry professionals from all over the world. Friday, August 16th will feature the opening ceremony and 5 presentations, while Saturday and Sunday (17th and 18th) will feature 14 presentations on each day.

  • 15:30
    Registration Opens
    Length: 60 minutes
  • 16:30
    Opening Remarks (Chang Sik Kim)
    Length: 10 minutes
    Chang Sik Kim
    IDEEC Chair/Professor
  • 16:40
    Welcome Message (Shannon Miller)
    Length: 10 minutes
    Shannon Miller
    Dean
    16:40
  • 16:40
    Congratulations (Boris Kochan)
    Length: 10 minutes
    Boris Kochan
    CEO/President
    16:50
  • 17:00
    The Storytellers Art (Kit Hinrichs)
    Length: 30 minutes

    A personal perspective on Narrative Design as an effective approach to meaningful and memorable communication in an increasingly cluttered and disruptive visual environments. Loaded with richly illustrated case studies, and "War stories" from a 50 year veteran in graphic design.

    Kit Hinrichs
    Creative Director
  • 17:30
    How the Data Economy is Changing Design Practice (Hugh Dubberly)
    Length: 30 minutes

    The proliferation of sensors, smart-connected products (IoT), the measurements they generate (big data), on-demand computing (the cloud), and pattern-finding software (AI) are changing how individuals and organizations interact. New companies challenge traditional ways of doing business. Boundaries between inside and outside are blurring. And everywhere, more and more of what we do is observed, recorded, and analyzed.

    Hugh Dubberly
    Principal
    18:30
    17:30
  • 18:00
    Break
    Length: 20 minutes
  • 18:20
    Designing School (Sang-soo Ahn)
    Length: 30 minutes

    In 2013, he established PaTi in Paju Publishing City, near the DMZ in Korea. The objective was to design a new design school. For him PaTi is a design project. The three foundational ideas are: no possession, no competition, no authority.  I will talk about PaTi which is attracting the attention of many creative educators.

    Sang-soo Ahn
    Founder/Typographer
  • 18:50
    Cultivate Your Network (Dawn Zidonis)
    Length: 30 minutes

    One of the most important resources throughout the arc of your career is establishing a professional community. The network you begin to build as a student will carry you through promotions, changing jobs, taking time off to focus on family or personal projects and evolving within your own profession. Dawn will discuss the importance of building your community and expanding your emerging network.

    Dawn Zidonis
    Executive Director
  • 19:40
    Exhibition Opening Ceremony
    Length: 20 minutes
  • 20:30
    VIP Reception
    Length: 60 minutes

    We welcome our VIP guests to the Terrace for snacks and a tour of the exhibition.

  • 09:00
    Registration Opens
    Length: 20 minutes
  • 09:50
    Announcement (Chang Sik Kim)
    Length: 10 minutes
  • 10:00
    Crossing Between Disciplines (Martin Venezky)
    Length: 30 minutes

    In my talk I will describe the journey my work has taken as I have attempted to cross between the disciplines of graphic design and photography. I'll discuss both the challenges and rewards in my work and in the classroom and how each discipline has influenced the other.

    Martin Venezky
    Professor
  • 10:30
    Visual design teaching and practice (Xiao Yong)
    Length: 20 minutes

    Visual design is becoming global language of communication. Through teaching in CAFA and various countries, projects presented wider understanding of intercultural thinking and dialogue.

    Xiao Yong
    Professor
  • 10:50
    The role of social design in our society (Christopher Scott)
    Length: 20 minutes

    The presentation will discuss the role of social design in our society. From the iconic Viva Che poster by Jim Fitzpatrick to Edel Rodriquez, a Cuban-American artist, has created many powerful and controversial illustrations as critical visual commentary about Donald Trump.

    Christopher Scott
    Professor/President
  • 11:10
    Break
    Length: 20 minutes
  • 11:30
    Facebook University for Product Design (Yanling Wang)
    Length: 20 minutes

    Details coming soon.

    Yanling Wang
    Product Design Manager
  • 12:20
    Lunch
    Length: 1 hr 40 minutes
  • 14:00
    Relationship Between Form & Function (Jeehyun Kim)
    Length: 20 minutes

    Designer is a person who makes new forms for solving the problem. Making clear meaning through the forms and understanding the visual communication process is very important for persuading general people. This lecture will encourage the student to think about the relationship between form and function.

    Jeehyun Kim
    Professor
  • 14:20
    From Interactive Art to Social Products (Scott Snibbe)
    Length: 30 minutes

    Scott Snibbe will speak on how interactive art experiences have become a core features of social media and entertainment products today, with examples from his digital artworks and social media startups.

    Scott Snibbe
    Entrepreneur/Artist
  • 14:50
    From Graphic Design, Visual Communication Design to Interdisciplinary Design (Ken-tsai Lee)
    Length: 20 minutes

    Details coming soon.

    Ken-tsai Lee
    Associate Professor
  • 15:10
    Break
    Length: 10 minutes
  • 15:20
    Keynote #9 (Boris Kochan)
    Length: 30 minutes

    Details coming soon.

    Boris Kochan
    CEO/President
  • 15:50
    Consideration from the ergonomic point of view of the 360 degree images (Hisaki Nate)
    Length: 30 minutes

    360 degree images using HMD (Head Mounted Display) can display images corresponding to an observer’s head position. He can obtain a higher immersion feeling, as if he were in real spaces. 360 degree images are used in various VR systems. They have some problems (for example resolution, latency, distortion and so on, though they can give an observer a higher realistic sensation. That is, they are different from realistic space. When you design 360 degree images, it is important to know the difference. In this presentation, I will describe the features of 360 degree images from the view point of ergonomics.

    Hisaki Nate
    Professor
  • 16:20
    Design as social bridging (Douglas May)
    Length: 20 minutes

    Douglas May is best known for his branding and integrated communication programs. After a professional career serving both commercial and non-profit clients, he has a new professorial role at the University of North Texas. Doug brings his design expertise into the classroom by teaching students how to recognize opportunities, imagine solutions, and produce intended results. His scholarly interest in building social capital through design-led initiatives helps inform his students to design more effectively for non-profit clients. His cause-based assignments encourage undergrads to embrace social responsibility and offer greater value to their community than the individual artifacts created.

    Douglas May
    Assistant Professor
  • 16:40
    Contributions of Computation in Graphic Design (Kyuha Shim)
    Length: 20 minutes

    Details coming soon.

    Kyuha Shim
    Assistant Professor
  • 17:00
    Break
    Length: 20 minutes
  • 17:20
    Current situation of designing school and designing industry in Japan (Yusuke Uchiyama)
    Length: 30 minutes

    Currently, there are many designing educational institutions in Japan, including Universities, producing many designers and creators. In the industrial world, designers work in various roles, and its aspect is changing. In this presentation, we will introduce the conditions of designing educational institutions and designing industry to discuss their prospects.

    Yusuke Uchiyama
    Associate Professor
  • 17:50
    Back to the future-Type Design Course in CAFA (Zhao Liu)
    Length: 20 minutes

    Back to the Future, as you may know, is the title of an American science fiction film. I use it in the sense of wanting to understand how we can change the outcome of the future by changing our perceptions of the past. I will speak about two themes… Text and Display… my thinking arose from reflections on the misunderstandings of the context they were used in. These are just a couple of areas to focus type design education on. In a word, the respect for traditional culture and the comparative study with the Western type design have opened new opportunities for today's Chinese type design education.

    Zhao Liu
    Associate Professor
  • 18:10
    The essence of design through design thinking and design practice (Tony Sungsik Lee)
    Length: 20 minutes

    This presentation aims to analyze various design thinking focusing on innovation (such as IDEO's design thinking process and the double diamond process of the UK design council) and examines how the essence of design changes through the expansion of design subjects in the field of user experience design. As well as discuss how and what to prepare to become a designer in the future.

    Tony Sungsik Lee
    Professor
  • 18:30
    Critique as Invitation (Diane Lee)
    Length: 20 minutes

    Critique is a fundamental yet under-examined pedagogical method in design and art education. Supported by insight collected from an ongoing documentary film series, The Between Project, and poised, as we are, at the beginning of the academic year, I invite you to to consider the implications of facilitating critiques that are dialogic, meaningful, and equitable.

    Diane Lee
    Professor
  • 09:00
    Registration Opens
    Length: 50 minutes
  • 09:50
    Announcement
    Length: 10 minutes
  • 10:00
    Adventures in Story Art (Jeff Biancalana)
    Length: 30 minutes

    This presentation will detail my journey to a career in feature animation as a story artist, the day to day responsibilities of the job and considerations for academic solutions that could facilitate obtaining this position.

    Jeff Biancalana
    Development Artist
  • 10:30
    Create Intuitive Understanding-Process for creating infographics by 203's way (Sung Hwan Jang)
    Length: 20 minutes

    Infographic, a method of communicating information that is not limited to countries and languages The process of producing the infographic is different from the typical design. Communication with collaborators is critical in the process of structured and visualizing various information and hierarchies. It shows how Korea's "Infographic Lab 203" uses the communication to make it effective and successful.

    Sung Hwan Jang
    CEO
  • 10:50
    “Beyond Borders’ DSGD 104 exhibition and Data-driven design (Yoon Chung Han)
    Length: 20 minutes

    This talk describes an overview of “Beyond borders” DSGD 104 BA Graphic design student exhibitions and data-driven design projects that I have been working in the past five years.

    Yoon Chung Han
    Assistant Professor
  • 11:10
    Break
    Length: 20 minutes
  • 11:30
    Title of lecture TBA (David Hisaya Asari)
    Length: 20 minutes

    Details coming soon.

    David Hisaya Asari
    Designer/Educator
  • 11:50
    Dept. of Visual Communications Design (Dong Sik Hong)
    Length: 30 minutes

    Republic of Korea is a small nation, whose capital city is Seoul. I live in Busan, the second largest city of Korea, which is located on the south-eastern tip of Korean peninsula. This dynamic city is a well-known tourist destination and international events including film festival, convention and exhibition events are being held ceaselessly. Since Korea is a small country, its main cities are also small in size; however, Korea is full of dynamic, passionate and hard-working people. Especially, Busan, a beautiful harbor city, is visited by a lot of tourists and businesspersons from all over the world, which gave a nickname ‘Dynamic Busan’ to it. The city’s vernacular cultures including languages and cultures, which are very distinctive from those of other Korean cities, are observed in every corner of the city. The city has motivated me ceaselessly. I am very much honored to have this chance to show my graphic design works especially representing vernacular design of Busan. Over the past 20 years, I have worked in the field of graphic design including C.I., B.I., cultural books, events posters and videos, etc. 

    Dong Sik Hong
    Professor
  • 12:20
    Lunch
    Length: 1 hr 40 minutes
  • 14:00
    Keynote Presentation #10 (Eric Oliveras Lira)
    Length: 30 minutes

    Details coming soon.

    Eric Oliveras Lira
    Art Director
  • 14:30
    The state of things about (Swiss) Posters (Jean-Benoit Levy)
    Length: 20 minutes

    Details coming soon.

    Jean-Benoit Levy
    Part-time Lecturer
  • 14:50
    Design Education in Taiwan (Wei-chao Hsu)
    Length: 20 minutes

    Beginning in 1982, Young Designers' Exhibition (YODEX) in Taiwan is the largest exhibition and completions for design students from various areas, including product design, craft design, package design, graphic design, digital media design, spatial design, fashion design, etc. for the past ten years, Tainan University of Technology as a “Cultural Creativity” college has won several awards in YODEX. Projects of design talents awarded from different competition will be introduced and share.

    Wei-chao Hsu
    Chairperson/Assistant Professor
  • 15:10
    Break
    Length: 20 minutes
  • 15:30
    A Design Justice Education (Mari Hulick)
    Length: 30 minutes

    A growing number of professional designers are coming together with community members to create Design Justice Practices. By integrating practices that focus on expanding community access to, and building power through, the design of social, civic, and cultural spaces into our curricula, today’s Design Educators can foster a culture of change in our programs. Students today are deeply engaged with improving their world, and the emerging practice of Design Justice excites and motivates our students in powerful ways. Using examples of work by Architect Bryan Lee, Colloquate Design, Turner Duckworth, and samples of her own work, Prof. Hulick will share how we can integrate these practices into our curricula without sacrificing skill or quality.

    Mari Hulick
    Associate Professor
  • 15:50
    Design as a social innovation strategy and tool (Xueqin Hu)
    Length: 20 minutes

    Innovative design is one of the hottest topics in China in the past ten years. As the founder of the Designnova Awards International Innovation Design Competition and Exhibition, the speech will focus on the development and change of creative design education and creative design force in China, as well as the social innovation practice projects of Seventeen Program and Designforeland Creative Design Lab.

    Xueqin Hu
    Associate Professor
  • 16:10
    Design = Value (Earl Gee)
    Length: 30 minutes

    Design is essentially about creating differentiation—distinguishing what’s unique about a product, service, or company. Consequently, design is not about creating client visuals, but about creating client value. Once you start thinking about creating client value, it changes your whole approach to design. Earl will introduce Gee + Chung Design’s work in branding, systems, collateral, promotions, packaging, and environments which demonstrate client value. At the end of each section, he’ll provide three ways to utilize design to create value. Students will benefit from actionable takeaways to apply to a broad range of design disciplines—throughout their design education and professional careers.

    Earl Gee
    Art Director/Professor
  • 16:40
    Break
    Length: 20 minutes
  • 16:50
    Sustainable Design Principles for Using Bamboo Stems (Ping Wu)
    Length: 20 minutes

    Details coming soon.

    Ping Wu
    Professor
  • 17:10
    Data Visualization (Chen Wang)
    Length: 20 minutes

    A presentation about personal research and teaching experience in the field of data visualization.

    Chen Wang
    Professor
  • 17:30
    Typogram: Visual Metaphor and Storytelling (Chang Sik Kim)
    Length: 20 minutes

    Typogram is visual pun through typographic play. I love to play with signs, symbols, and icons. I was fascinated by a similar element of visual pun with the type known as expressive typogram. This sort of visual expression empowers a memorable, symbolic, and conceptual message to its audience. The compelling optical illusion with dual meanings may enjoyably communicate concepts. It has been a great interest of mine and an inspirational element for my work as well as my teaching philosophy since I become a graphic designer and an educator later. Often this would manifest in my client projects such as in the form of logotype, branding design, mascot, or graphics/illustrations on book designs.

    Chang Sik Kim
    Coordinator/Professor
  • 17:50
    From the studio to the classroom and back (Jeff Sangalli)
    Length: 20 minutes

    Hear about my experience working in entertainment design and bringing this experience to the classroom.  See examples of my work in TV, movies, and games as well as well as how I integrate teaching while working as an Art Director.

    Jeff Sangalli
    Art Director
  • 18:10
    Exhibition Award Announcement
    Length: 20 minutes
  • 18:30
    Closing Remark
    Length: 60 minutes

Check out our daily
featured speakers!

We will be featuring speakers each day until the event on our Facebook page.

Learn more

Register now!

Registration for the conference is free, with donations accepted.
Space is limited, so secure your spot now though our Eventbrite page!

REGISTER NOW